Väitöstilaisuus

11.1.2021

Nelli Roinisen opinnäytetyö tarkastetaan 15.1.2021.
https://www.oulu.fi/yliopisto/node/208933

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, ja siihen sairastuu noin 5 000 suomalaista vuodessa. Keskimäärin rintasyövän ennuste on erinomainen, mutta levinnyt rintasyöpä on nykyhoidoillakin vaikea tauti.

Väitöstutkimuksen potilasaineistosta selvisi, että paikallisesti levinneeseen syöpään kuolee viiden vuoden aikana noin puolet sairastuneista, mutta kaikista rintasyöpään sairastuneista vain noin neljä prosenttia. Rintasyövän ennuste on kuitenkin Suomessa maailman huippuluokkaa, 91,4 % on elossa kymmenen vuoden kuluttua.

Väitöstutkimus on ensimmäinen suomalaistutkimus harvinaisista neuroendokriinisista rintasyövistä. Tällä hetkellä näitä syöpiä hoidetaan kuten yleisempiä rintasyöpiä, mutta tutkimuksen perusteella ne poikkeavat aggressiivisuudellaan ja sairastumisiän osalta tavallisemmista syövistä.

Lisäksi väitöstutkimuksessa selvisi, että neuroendokriiniset rintasyövät ilmentävät somatostatiinireseptoreja, kuten jotkut ruuansulatuskanavan kasvaimet, joten näitä rintasyöpiä voitaisiin mahdollisesti hoitaa tähän reseptoriin sitoutuvalla lääkkeellä. Tämä vaatii kuitenkin jatkotutkimuksia ennen lääkkeiden käyttöönottoa.